Egy tömb mézből 16.000 szál? A koreaiak csodákra képesek, ha édességről van szó

Sági Zsófia 2019. június 24.

A 16.000 szálból álló méz nem máshoz, mint a sárkányszakáll nevű édességhez kell. Ez nemcsak Kína egyik leghíresebb édessége, hanem hagyományos kézműves alkotása is egyben - nem csodáljuk. 

A dragon beard, vagyis a sárkányszakáll lényegében Kína vattacukra, készítése során selyemgubót formáznak a cukorszálakból. Eredetileg cukorból és malátaszirupból készültek a szálak, később inkább már kukoricaszirupot használtak hozzá. Az elkészült gubót megtöltik magvakkal, szezámmaggal vagy kókusszal, ettől igen látványos lesz.

Bár Kína tradicionális édessége, nagyon hamar meghódította a világot: Észak-Ázsia, Kanada, az Egyesült Államok, Japán, Korea és még sokáig sorolhatnám a megbabonázott országok listáját. Több verziója alakult ki, van perzsa, török, indiai változata, de a legizgalmasabb a koreai.

A sárkányszakáll koreai változata

Koreában újraértelmezték a selyemgubó alapját: nem cukorból, hanem mézből készítik a szálakat. 

Ők kkul-tarae-nek nevezik, vagyis mézgombolyagnak. A királyok cukra elnevezés is ismert, ugyanis elterjedt egy olyan legenda, miszerint már a királyi udvarban a Csoszon-dinasztia is ezt fogyasztotta, de ennek nincs valóságalapja.

sarkanyszakall.jpg

Készítése

A cukorkához mézet és malátát dolgoznak össze, ezt erjesztik, majd a megkeményedett mézet széthúzzák kézzel és tekerik, amíg 16.000 selyemszerű szál nem lesz belőle. Közben folyamatosan kukoricakeményítőbe forgatják.

A kukoricakeményítőre azért van szükség, mert attól lesz fehér a színe, úgy fog hasonlítani a selyemgubóra. Ebbe - a kínai változathoz hasonlóan - magvakat, gyümölcsöket, csokoládét rejtenek. 

kulonlegesdesszert10_1.jpg

Nemcsak boltokban, hanem utcán, street food-ként is árusítják, ráadásul a vásárlók előtt, frissen készítik, úgyhogy már csak azért is megéri vásárolni belőle, hogy megnézzék ezt a folyamatot. Elképesztően látványos videók vannak róla az interneten is, ebből mutatunk egyet nektek:

Fotók: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2614855958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása