Egy használt autó ára: a világ legdrágább csokoládéja nincs túldíszítve

Sági Zsófia 2018. október 20.

Nyugodtan kijelenthetem, hogy nálam nagyobb csokifüggő nem nagyon van a világon. Imádok mindenféle csokit, lehet az kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszú csokoládé, rövid csokoládé, lapos csokoládé és még végtelen hosszú lehetne ez a sor, ahogy Gombóc Artúr mesehősünknél is. Azonban vannak olyan csokoládék, amelyek után csak vágyakozom - ilyenek a világ legdrágább csokoládéi. De ha már megenni valószínűleg nem is fogom őket, legalább nézzük meg, hogy mik ezek és miért kerülnek annyiba amennyibe.

Az 5. helyen Pierre Marcolini csokoládéja szerepel

A belga származású csokoládékészítő csak a legjobb minőségű kakaóbabot használja fel a csokoládék készítéséhez, méghozzá olyat, ami Venezuelából, Madagaszkárról, Mexikóból vagy Ecuadorból jött.

Üzletet nyitott az USA-ban is, és nagyon gyorsan az egyik leggyorsabban növekvő és legtöbbet eladott márka lett az Egyesült Államokban. A kakaóbab feldolgozása során vaníliát csempész a készülő csokoládéba, de olyan eljárással, hogy a végeredmény egy teljesen új ízélményt ad. A bonbon kilója 102,5 dollárba kerül, vagyis körülbelül 28.700 forintba.

marcolini.jpg

Fotó: Pierre Marcolini Facebook-oldal

A 4. helyet a Richart csokoládé foglalja el

A csokoládékészítő 1925-ben nyitotta első üzletét, de mára már világszerte árusítják a termékeit. Különleges ízeket és alapanyagokat használ, így kreál egyedülálló csokoládékat. Vannak gyógynövényes, gyümölcsös, virágos, fűszeres és citrusos ízek is, illetve ezeknek mindenféle kombinációja. A kakaóbab itt is a legjobb kakaóbab-termelőktől érkezik, főként Venezuelából, Madagaszkárról és Haitiből. Maguk a bonbonok pedig igazi kézműves alkotások, egytől egyik szemkápráztatóan gyönyörűek, de ennek meg is kérik az árát: a bonbon kilónkénti ára 120 dollár, vagyis 33.600 forint.

richart.jpg

Fotó: Richart Facebook-oldal

A dobogó 3. helyére Michel Cluizel csokoládéja került

A kakaóbab feldolgozása szigorú keretek között történik, a termelők tanácsai alapján. A Cluizel Manufaktúra tagjai nagyon fontosnak tartják, hogy a kakaóbab-termelőkkel közvetlen és bensőséges viszonyuk legyen: úgy vélik, hogy a minőséget az garantálja, ha megvan a kölcsönös bizalom. A Cluizel Manufaktúra mindent maga csinál, a kakaóbab pörkölését is ők végzik, ahol kinyerik a markáns kakaóízt, majd a csokoládék díszítése is saját kezűleg történik. Nagyon sokféle csokoládé és rengetegféle egyedi csomagolás van náluk, így a választási lehetőségek száma szinte végtelen. A bonbon kilónkénti ára 895 dollár, vagyis 250.300 forint.

bonbon.jpg

Fotó: Michel Cluizel France Facebook-oldal

Az ezüstérmes a Knipschildt csokoládé lett

Itt minden csokoládé önmagában egy kis remekmű, hiszen minden egyes darab kézzel készül, azonban ennek meg is van ára,  2600 dollárba kerül kilója, vagyis 727.000 forintba. A dán Fritz Knipschildt 1999-ben indította el cégét, a Knipschildt csokiüzemet, amely azóta nagyon népszerű lett. Legismertebb csokoládéja a trüffelgolyó, amelynek a 70%-os Varlhona étcsokoládé és a vanília adja az alapját. Ehhez kever még a csokoládékészítő szarvasgombaolajat, cukrot és tejszínt, hiszen ettől lesz a végeredmény krémesen lágy, az íz pedig gazdag.

knipschildt.jpg

Fotó: House of Knipschildt Facebook-oldal

Az aranyérmes a To'ak csokoládé

Ez a csoki 81%-ban tiszta kakaóport tartalmaz, 19%-ban pedig természetes nádcukrot, tehát semmilyen mesterséges adalékanyag nincs benne. A kakaóbabot itt is a termelőktől szerzik be, de csak eredeti ecuadori kakaóbabot hajlandóak használni a csokoládékészítők, ráadásul csak olyan kakaófáról, amely genetikailag visszavezethető az elsőként nemesített kakaófákhoz. Ez persze az árán is meglátszik: 2774 dollárba kerül kilója, vagyis 775.000 forintba. Náluk a csokoládékészítés szinte már egy külön tudományág, nagyon precíz és lassú folyamat, sokáig tesztelgetik, mire megtalálják a tökéletes ízkombinációt. Maga a csokoládéevés pedig olyan, mint a borkóstolás, ízlelgetik, kiélvezik minden apró részletét. 

toak.jpg

Fotó: To'ak Chocolate Facebook-oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9214277411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása