A túró rudit mindenki szereti. A mák után az egyik legnagyobb hungarikum: ha külföldön mesélni kezdesz róla, csak néznek rád hitetlenkedve, aham, túró, édesen, citrommal és csokival, érdekes. Már ahol egyáltalán tudják, mi az a túró. (és a mák). Mi viszont még tortában is visszahozzuk az ízét, ráadásul diétás formában.
A hideg sajttorták tulajdonképpen a gasztronómia nagy istenének ajándékai, és azért kaptuk őket, mert jól tudja, hogy amíg a főzés szabad alkotás, a sütés: kémia. Természeti törvényei vannak, vagy összeáll a süti, vagy nem. Ezzel szemben a hideg sajttorta, az összeáll, mert nem kell sütni. Ami összeállt a tálban, az a tortában, pláne hűtés után, is össze fog.
Ennek megfelelően nagyon nem lőhetünk mellé. Mivel ugyebár nem sütünk, az ízét is simán belőhetjük kóstolás által, és a végén nem fog meglepetés érni. Nem kell hozzá sem tudás, sem bátorság, csak némi alapanyag, és elszántság.
Cukorral is lehet
Ez a recept inkább csak jófej segítség azoknak, akik valamilyen okból nem szeretnének túl sok szénhidrátot enni. De ha neked nincsenek gondjaid a cukorral és a hirtelen felszívódó szénhidrátokkal, vagy nem mered a nagymamád elé tenni a cukormentes, teljes kiőrlésű verziót, akkor nyugodtan cseréld az édesítőt cukorra, a teljes kiőrlésű kekszet pedig sima háztartásira.
Kép: Shutterstock