44 millió litert iszunk belőle, koranyár a szezonja, és Budapesten fogy. Mi az?

Koncz Andrea 2018. május 25.

A koranyár egyenlő a vizsgaidőszakkal és a fesztiválszezon beindulásával, amiből egyenesen következik, hogy ilyenkor pörög föl mindannyiunk kedvenc tuttifrutti ízű koffeinbombájának szezonja is: az energiaitaloké. De segítség! Milyen az ízesítés nélküli???

Érdeklődve olvastam a Nielsen kutatásában, hogy az összes eladott energiaital 60 százaléka ízesítés nélküli, vagy tuttifruttis. De én még (asszem) soha nem találkoztam ízesítés nélküli energiaitallal. Az milyen? Mint a víz, csak pörget, mint a fene? Vagy hogy? 

shutterstock_84074428.jpgNa mindegy. A lényeg az, hogy egy év alatt mi magyarok összesen 44 millió litert ittunk meg, fejenként 4,4 litert, ami részemről amúgy kb stimmel, olyankor veszek, ha nagyon sokat kell vezetnem egyben, és ez évente pár alkalom oda-vissza. Mondjuk a családomban más meg nem iszik semennyit, szóval a vizsgázóknak jó sok marad a fejkvótából. 

Tudjátok mennyit költöttünk ezekre???

Hát, elég sokat! Az energiaszint felturbózására 28 milliárd forint fölött költöttünk egy év alatt. Ha szereted a számokat, azt is hozzáteszem, hogy az elköltött pénz jobban emelkedett, mint az eladott mennyiség, szóval energiaital-infláció sújtott le ránk.

Budapest pörög, de még hogy! 

A forgalom egyharmadáért Budapest és környéke felel, de Északkelet-Magyarországon sem vetik meg az éberséget. Délnyugat-Magyarország lakossága ezzel szemben hisz a saját tempó örömében: a régió az összértékesítés mindössze 12 százalékát viszi.

Nem vagyunk finnyásak boltválasztást illetően, ám a kisebb szervezett és független boltok kimondottan jól teljesítenek, az értékbeli forgalom fele az övék. A diszkontok és benzinkutak „belehúztak”, ez a két csatorna fejlődött a legdinamikusabban, értékben kétszámjegyű növekedést mutatott. (Mondjuk amennyibe a benzinkúton kerül egy redbull, nem is csodálom)

Tudjátok, mit veszünk? A kicsit, aminek nincs almaíze!

Leginkább a két-két és fél decis kiszerelések és a gyártói márkák tarolnak. Ami az ízeket illeti, a hagyományos energiaitalok mellett szeretjük a tuttifrutti ízt, az egyéb ízek, mint alma, szőlő; stb. piaci részesedése elenyésző, amit amúgy nem is csodálok, mert elég rossz a tuttifruttis is, de akárhány mást ízt próbáltam, mindegyik még százszor rosszabb volt.

És mitől pörget?

A szakértők szerint az energiaitalok általában eléggé hasolítanak egymásra. Standard összetevő a cukor és a koffein, kivéve persze a cukormentes változatokat. Ezek mellett gyakran olyan aminosavakat tartalmaznak még, amelyek az anyagcserét gyorsítják, például a taurin vagy az L-karnitin. Az egyes gyártók mindenféle egyébre is esküsznek, mint a ginzeng, vagy a gingko biloba, de ezeknek az élénkülésünkhöz valószínűleg sokkal kevesebb köze van, mint a koffeinnek. 

Ha ésszel isszuk, az energiaital nem különösebben veszélyes, egy 2-2,5 decis palack koffeintartalma általában hasonló egy kávé koffeintartalmához, egy presszó általában 60 mg, egy hosszú kávé kb 80 mg koffeint tartalmaz, ez utóbbi mennyiség van egy átlagos energiaitalban is. 

Baj akkor van, ha a mennyiségre nem figyelünk, ha literszám döntjük be, az már nem tesz jót, de ugyanez a kávéra, teára is igaz. Orvosi értelemben egy felnőtt számára általában 400 mg elfogyasztott koffein szokott már tüneteket - kézremegés, verejtékezés, heves szívdobogás, hányinger, szédülés - okozni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3513996118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása