Palacsintát sütni mindenki tud. Kivéve, aki még sosem csinálta. Vagy aki próbálta, de nem sikerült. Pedig a palacsinta finom, mármint ha valami finom töltelék kerül bele. Tanulj meg te is palacsintát sütni, roppant hasznos! Utána pedig jöhet a tökéletes túrótöltelék.
Ha van tíz palacsintád az már fél siker, kakaóporral, fahéjas cukorral megszórni, lekvárral, vagy nutellával megkenni és feltekerni mindenki képes. De a túrótöltelék már más tészta, márpedig jó túrós palacsinta nem lesz gyenge töltelékből.
Természetesen palacsintába nemcsak édes töltelék kerülhet. Beletekerheted a tegnapi pörkölt maradékát egy kis tejföllel, szórhatsz a tetejére sajtot, és máris kész az ebéd. Tölthetsz bele húst és salátát, párolt zöldségeket, babot, kukoricát, meg amit csak találsz a hűtőben. Sőt, ha nagyon olasz szeretnél lenni, egy kis parmezánnal még levesbetétnek is beválik. Na, de ezek csak gyors ötletek, most maradjunk még egy kicsit az alapoknál, így készül a palacsinta, és a jó túrótöltelék.
Hogyan kell palacsintát sütni?
1. Forrósítsunk fel egy vagy két serpenyőt, vékonyan kenjük át olajjal.
2. Vegyük egyik kézbe a serpenyőt, a másikba pedig a merőkanalat, amivel a tésztát szedjük majd.
3. A forró edény közepébe merjünk bele egy szűk (normál) merőkanálnyi tésztát, és az edényt kezdjük el már akkor körbeforgatni, amikor a tészta csurog bele. Ha ügyesek voltunk, a tészta köralakban beterítette a palacsintasütő alját. Ha nem sikerült, majd a következő fog. Vagy az azután következő.
4. Süssük közepes lángon. Amikor azt látod, hogy a teteje megszilárdult, egy hosszú, vékony (fa, szilikon, stb) spatulával nyúlj alá, és egy hirtelen mozdulattal fordítsd meg. A második oldal szinte azonnal kész.
5. Mehet is bele a kakaó, fahéjas cukor vagy lekvár, esetleg nutella. Vagy dió. Vagy friss citromlé és porcukor, mint a franciáknál, esetleg sózott vaj, fahéjas cukor és konyak. Vagy bármi más.
A túrós nekem egyszer, de kétszer sütve is az egyik kedvenc ételem. Például tökéletes választás egy krémleves után. A túrós palacsinta lényege szerintem az, hogy ne hagyjuk ki a túrótöltelékből a citrushéjat, a vaníliát és a mazsolát. A túróhoz általában citromot használunk, de én inkább a narancs mellett teszem le a voksom. Érdemes így is kipróbálni.