Egészséges és finom nasi: így készül a házi müzliszelet

Házi müzli, csupa értékes és finom alapanyagból

SóBors 2018. május 19.

Egyszerűen vannak olyan pillanatok, amikor nassolni kell. De rendesen, nem olyan elrágcsálok egy sárgarépát két szál zellerrel módra. Amikor támad a vágy, akkor édes kell. Ideális esetben sok étcsoki, lehetőleg belül folyós, kívül megsült szuflé formájában. Vagy legalább egy szelet csoki. Egy XXL-es szelet. Na ilyenkor van az, hogy az egészségtudatos fogyasztó - vagy a gyerekének jót akaró szülő - a lelkiismeret furdalás elkerülése végett vesz egy müzliszeletet, és máris jobban érzi magát. Nasi is volt, mégsem egészségtelen, szuper. 

Csak az a baj, hogy a boltokban kapható müzliszeletek egyáltalán nem olyan jók, mint amilyennek hisszük őket. Egyszer olvassuk el az összetevőket, és máris elmegy a kedvünk az egésztől.

Ami engem illet, én abban hiszek, hogy időnként mindenkinek belefér egy szelet igazán jó süti. Sok étcsokival, vajjal, tojásokkal, cukorral. Cserébe viszont a hétköznapokban nem nasizom, nincs csokika, ropika, kekszecske és cukros üdítőcske.

muzli.jpg 

Viszont hetente legalább egyszer megtalál az iskolás gyerekem azzal, hogy az osztályban mindenki kakaós csigát és müzliszeletet hoz az uzsonnás dobozban, és mama, én vagyok az egyetlen, aki ilyen egészséges dolgokat visz. (Értitek, szegény gyerek a három befizetett étkezés mellett minden nap zöldséget és gyümölcsöt kénytelen enni a szendvicse mellé.)

Egészséges is, durván jó is

Én egészen határozottan nem szeretném, hogy a gyerekem rendszerszerűen ipari kakaós csigát tízóraizzon műanyag müzliszelettel. Viszont természetesen azt sem szeretném, hogy úgy érezze, nagyon kilóg a sorból.

Úgyhogy megalkottam a házi müzliszeletünket, a recept viszont nem csak iskolás uzsis dobozba jó, hanem egészségesebben nassolni vágyó felnőtteknek is. A végeredmény kicsit mindenképpen "bióbb ízű", és kevésbé édes, mint a bolti, de nálunk így is leokézták a kölykök.

 

Egy ekkora adagbóll 14 müzliszelet lett, és minden összetevőt egy nagyobb, de átlagos üzletben vettem meg hozzá.

Variációk:

Gabonák: zabpehely, tönkölypehely, kukoricapehely, puffasztott búza, rizs, zab vagy köles, stb

Magvak: dió, mogyoró, kesu, mandula, napraforgó vagy tökmag, szezámmag, lenmag, vagy cifrábbak, mint a paradió vagy a makadám. A napraforgónál nagyobbakat törjük össze (zacskó, konyharuha, húsklopfoló) Tehetünk bele nem édesített kókuszpelyhet, ha találunk, én most nem kaptam.

Aszalványok: bármilyen nem cukrozott aszalt gyümölcs, mint alma, szilva, barack, cseresznye, meggy, áfonya, mazsola, stb, a barackot, szilvát vagdossuk apróbbra.

Nedvesítés: alma és banán mellett vagy helyett mehet bele körte, de akár hámozott, szétturmixolt barack, nektarin, mangó, vagy széttrancsírozott eper, málna, áfonya, stb.

Édesítés: Méz helyett jó bele a juharszirup, a rizsszirup, a melasz, az agaveszirup, és minden hasonló dolog.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4513841510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása