Fogadjunk, hogy eddig te is rosszul csináltad a bodzaszörpöt!

Bodzaszörp készítés télire, szakszerűen

Belsőolga 2018. május 14.

Ilyenkor tavasszal még azokban is felhorgad a vágy, hogy bodzaszörpöt készítsenek, akik egyébként nem tartják az ujjukat szorosan, sőt semennyire sem a természet változásainak ütőerén. Ha az ember útra kel, és elhagyja a várost (szerencsésebb esetben még azt sem kell), kétoldalt betöltik a látóteret a fehér virágokat eregető növények. Az egyik ilyen fehér cucc az akác, a másik a bodza. Előbbiből is lehet szörpöt készíteni, de mi az utóbbiból szoktunk.

Az eljárás a bodzavirágok begyűjtésével kezdődik. Ilyenkor két dologra kell vigyázni: a porra és a tetvekre. Permetezni senki sem szokta a bodzát, úgyhogy attól nem kell félni.

A por, ugyebár, nem látszik, vagyis mindenképpen tele van a bodzavirág tányérja virágporral, ez a jó por, szükségünk is van rá. Az út porát meg úgy tudjuk elkerülni, hogy nem az út mellett szedjük a virágokat, hanem kissé távolabb.

bodzaszorp.jpg

Fotó: Shutterstock

A tetveket úgy lehet észrevenni, hogy feketék, és a virág szárain vannak. A tetves virágot értelemszerűen nem szedjük le, mert gusztustalan.

Na most, ha sikerült 10-15 csinos bodzavirágot begyűjteni, kezdődhet a szörpkészítés, ami nem egy agysebészet, simán belekezdhet bárki, de tényleg.

Most pedig lehull a lepel

Először is be kell áztatni a tiszta, de mosatlan virágokat öt liter vízbe.

És akkor most szólunk, hogy az az idea, ami mindenki fejében él a bodzaszörp készítésről, mert egyszer látta egy különösen jól megkomponált fotón, hogy gusztusos citromkarikák között áznak a virágtányérok a dunsztosüvegben, az sajnos hatalmas hülyeség, sőt, buta pazarlás.

A karikára vágott citromból ugyanis soha, de soha nem fog kioldódni a citromlé sima áztatással.

Akkor vagy okos, ha félbe vágsz egy citromot, a levét a szokásos módon belefacsarod az áztatóvízbe, és utána dobod a héját is, mert annak is van ám íze. Nem kell bele öt, az áztatáshoz elég lesz egy is. Ja, és kovászos uborkás üveg helyett sokkal jobban jársz, ha eleve fazékban áztatsz, mert azt rögtön fel tudod tenni a tűzhelyre, ha tartósítani akarod a szörpödet (ajánlott).

Másnap ki kell szedni a virágokat a vízből, öt liter vízhez én 2 kg cukrot szoktam tenni. A cukros áztatólevet felforralom, teszek bele egy teáskanál citromsavat, ami a tartósítószermentes tartósítás egyik titka, csavarok bele még citromot, és közben hígítva kóstolgatom, hogy finom-e már. Ha nem, akkor folytatom a finomhangolást, míg az nem lesz. Inkább több íze legyen, mint kevesebb!

A forró szörpöt steril üvegekbe szűröm, jól lezárom, kicsit fejre fordítom, majd újságpapírba csomagolva mennek a dunsztba, és készen is vagyunk, tessék, lesz otthon bodzaszörp, amíg el nem fogy.

És akkor még egyszer az adatok:

10-15 bodzavirág
5 liter víz
2 kg cukor
3 citrom (kezeletlen, mert a héját is beledobjuk)
1 teáskanál citromsav

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8513899940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása